Mahkeme Karari Olmadan Babalik Testi

Bu çocuk bana benzemiyor gibi kuruntularla babalık testi yaptırmak için artık mahkeme kararı gerekmiyor.

“Kan grubum A, karım B, bu çocuk nasıl 0 grubu oldu”, “Bu çocuk bana benzemiyor” gibi kuruntularla babalık testi yaptırmak için mahkemeye koşanlar, artık mahkeme kararı olmadan test yaptırabilecek.

Yurtdışında 5-6 bin dolar olan test, Türkiye’de 350Türk Lirası.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı bünyesinde açılan “DNA Laboratuvarı”nda mahkeme kararı aranmadan babalık testleri yapılıyor. Yüzde 99.9 oranında kesin sonuç veren testlerin sonuçları, 1 gün içinde çıkıyor ve noterden tasdikli bir raporla kişilere bildiriliyor. Test sonuçları yalnızca test yaptıran kişiye veriliyor, telefonla açıklanmıyor.

DNA Laboratuvarı hakkında bilgi veren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, babalık davalarında son yıllarda sıkça başvurulan “DNA analizleri”nin, mahkeme kararıyla Türkiye’de emniyet ve jandarma teşkilatları ve Adli Tıp Kurumu bünyesinde yapıldığını söyledi.

Ancak bir takım nedenlerle mahkeme yoluna gitmeden babalık testlerine ihtiyaç duyan bazı kişilerin “DNA analizi” yaptırmak için yurtdışına kan yolladıklarını söyleyen Hancı, her bir analizin yurtdışında yaklaşık 5-6 bin dolara mal olduğunu kaydetti.

TEST 350TL

Yurtdışına DNA analizleri ve babalık testleri için önemli miktarda döviz ve kan çıktığını belirten Prof. Dr. Hancı, 1.5 yıl önce hizmete giren laboratuvarda babalık testi için kişi başı 350 milyon lira ücret alındığını belirtti.

Hancı, “Babalık davalarının DNA analizleri yapılarak bilimsel çözüme kavuşturulması toplumsal huzurun sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır. Laboratuvarımızda gerek mahkeme aracılığıyla gerekse kişisel başvurularla bu sorunun çözümlenmesine katkıda bulunuyoruz” diye konuştu.

Hancı, şunları kaydetti: “Her insandaki DNA’nın yarısı anneden diğer yarısı ise babadan geliyor. İki insanın arasında akrabalık bağını anlamak için DNA kümesi arasındaki boşluklara bakılıyor. Testler ya yüzde 0 çıkıyor ya da yüzde 99.9 un üstünde çıkıyor. Arada bir başka rakamın çıkması söz konusu değil. Yani çocuk ya A kişinindir ya değildir. Örneğin yüzde 80 babasıdır gibi bir rakam çıkmaz.”

BABA ÖLMÜŞSE DEDE, AMCA

Baba ölmüş ise baba adayının yakın akrabalarından alınan örneklerle de DNA testinin yapılabildiğini söyleyen Hancı, babanın olmadığı durumlarda amca, kuzen, dede veya erkek çocuk gibi baba tarafından bir erkek akrabadan babalık testi yapıldığını bildirdi.

Prof. Dr. Hancı, babalık testi yöntemini şöyle anlattı: “İnsan DNA’sının belli kısımları bireyler arası farklılıklar gösterir. Bu gen bölgelerinin her birinde kişi biri anneden biri de babadan gelen iki farklı genetik karaktere sahip. Çocukta belli sayıda gen bölgesi analizlenerek bir DNA profili çıkarılır. Daha sonra annenin DNA profili ile bu profil kıyaslandığında çocuğun genetik özelliğinin hangi yarısını anneden aldığı ortaya çıkar. Bu durumda diğer genetik özelliklerde şüphesiz babadan gelecektir. Söz konusu babanın DNA profili çıkarıldığında eğer çocuğun annesinden almadığı genetik yapısı ile uyum göstermiyorsa o kişi baba değildir. Eğer uyum tespit edilirse bu defa çalışılan gen bölgeleri üzerinde popülasyon genetiği verilerine göre hesaplamalar yapılarak yüzde ihtimalle babalığın tespiti söz konusudur.” 

1 yorum:

rifat dedi ki...

Babalık Testi

Oldukça kolay bir şekilde yapılabilen ve kısa süre içerisin de sonuçlarını alabileceğiniz babalık testi için sizlere hizmet vermekteyiz.

Hizmetlerimiz genel olarak tüm dna testlerini içerir anne , babalık , kardeşlik testi dahil yerli sermaye ile kurulan laboratuvarlarımız ile size tüm dna testlerin de hizmet verebilmekteyiz.

Fiyatlarımızı bu yüzden euro veya dolar üzerinden değil “TL” üzerinden baz alarak sizlere vermekteyiz.

Yaptırmak istediğiniz dna testi için sipariş verirken müşteri notu alanına bilgi vermeniz yeterli olmaktadır.
Tüm test sonuçlarımız %100 gizlilik altında tutulmaktadır ve 3. şahıslar ile paylaşılmamaktadır.
Online dna test kitimizi satın alarak hızlıca babalık, annelik ve diğer testler için süreci başlatabilirsiniz..

Babalık Dna Testi

Yorum Gönder